Kaffebønner & bønner til espresso, Køb billige kaffebønner til espressomaskine

Gå direkte til tilbudet »

   

De bedste kaffebønner

Den ultimative kop kaffe kommer af de bedste kaffebønner. Den helt rigtige kaffeoplevelse kommer af friskkværnede kaffebønner, der gerne serveres som espresso, så den størst mulige smagsoplevelse træder frem. Continue reading

Sådan brygger du en espresso | Lav en kop espresso

En espresso virker for mange som en lille injektion af energi, der kvikker dig op, for andre er det en oplevelse for smags sanserne. For de fleste mennesker er det en kombination af de to. Det er let at tro, at tilberedningen af en epresso er enkel. En lille kop kaffe kan vel ikke være så svær at lave? Denne holdning kunne ikke være mere forkert. For fagfolk i branchen, tog det år, før de nåede lærte at lave det helt rigtige espresso shot, det er en videnskab og håndværk kun få mestrer. For private, er det naturligvis svært at lave den samme form for espresso, som den professionelle barista kan, uanset hvor meget god vilje man har- Der er mange skridt i fra start til slut og lærer man dem bare nogenlunde kan det forbedre ens espresso fra middelmådig til rigtig god.

Det rigtige værktøj til espressoen

En stor del af resultatet af ens espresso afhænger af det værktøj –  espressomaskinen – som man har. Den semi-automatiske espressomaskine er den, der bruges på caféer og er derfor er en god investering for alle, der tager deres espresso alvorligt. Pistongmaskinen er naturligvis endnu bedre – hvis du kan håndtere den korrekt, men det kræver enorme mængder af uddannelse at bruge ordentlig. Den giver også langt mere varierede resultater. Fuldautomatiske maskiner er meget nemme at bruge og kan give nogle ordentlige espressi, men for den sande kaffe elsker, er de for simple og giver nogen gange for flade resultater.

Kaffebønnen er vigtig

Udvælgelse af bønner er selvfølgelig en af de vigtigste aspekter i kaffebrygning. Arabica er den bedste og kan du finde frisk ristede Arabica bønner af høj kvalitet, så det er de allerbedste, men fokus bør være på graden af friskhed. Robusta bønne er generelt lavere kvalitet end arabica, men mange kaffekendere er begyndt at blande nogle Robusta bønner med Arabica bønner, da det giver mulighed for rigere crema og nogle gange endda en mere gunstig smag.  Aroma, er imidlertid et vanskeligt emne at have regler om, da det er noget meget personligt hvad man foretrækker.

Forberedelse af espresso

Når du er klar til at brygge en kop espresso, er den første ting at gøre  at fylde maskinen med vand og friske bønner (fuldautomatisk maskine). Det er en god ide at skylle rørene med noget varmt vand før brygning, således at eventuelle kaffe rester eller snavs bliver skyllet væk.

Doser og tamp kaffen

Som tidligere nævnt er kværningen af kaffebønnen vigtig for resultatet, selvom der  ingen faste regler er, da graden af formaling er meget individuel for hver maskine, men det bør det være relativt fint.

Doseringen af kaffen bør ikke være særligt svært for en enkelt espresso skal have omkring 7 gram kaffe og en dobbelt 14 gram. Hvis du synes det er svært at med fri hånd, kan man bruge en lille køkkenvægt.

Det næste skridt i kaffe tilberedningen er ingen tampningen(presningen) af kaffe i filteret. Dette øjeblik er også meget vigtigt, for skubber du for hårdt, bliver kaffen bitter og presser du for løst, vil kaffen blive vandet. Det er bedst at anskaffe en tamper i aluminium eller anden let metal der passer perfekt til filterbeholderen med så lidt luft imellem som muligt. Du starter med at tampe blødt og dreje en smule for at fordele kaffen jævnt og undgå bobler og lufthuller. Tryk derefter hårdere til, trykket bør ligge på omkring 15 kilo, så press lidt på med overkroppen også. Kør tamperen rundt på kaffen og sørg for der ikke ligger kaffekorn udenfor.

Bryg espressoen

Når alt er parat, er det tid til at brygge espresso. Klik filteret skålen i maskinen og tryk på stærk,  trykket bør være på 9 bar med en temperatur på 93 grader. Kaffen bør begynde at dryppe i koppen efter et par sekunder, og for den perfekto espresso, vil dette tage mellem 20-30 sekunder med en tynd stråle. Resultatet vil være en god og fyldig espresso med en tyk, gylden creme på toppen. Så ved du det er lykkedes.

Kaffemølle og Kaffekværn

Gå direkte til tilbudet »

 

For at få mest muligt ud af selve espressoen, er det vigtigt at have den rette grad af kværnet kaffe. Er det for fint, så det kan stoppe i filter beholderen eller give en lang brygning og dermed bitter kaffe. Er kaffen på den anden side kværnet, for groft, hvilket er en langt mere almindelig fejl, så vil kaffen blive lidt løs, når vandet løber igennem for hurtigt og får derfor ikke tid til at få den gode smag. Continue reading

Kaffens historie

Kaffens oprindelse

Der er mange der mener at kaffe stammer fra Central-eller Sydamerika, og deres holdning kommer fra at det i dag er der, hvor der dyrkes mest kaffe, men kaffens virkelige oprindelse er i de Etiopiske bjerge, hvor myten siger, at en hyrde for meget længe siden, opdagede kaffeplantens stimulerende egenskaber, efter at han satte sine geder til at græsse på kaffebuske! Ordet kaffe stammer fra det arabiske ord ‘Qahwa’ som betyder “det, der forhindrer søvn”. Først brugte man kaffe buskens blade og frugter, men i 1200-tallet opdagede man at man ved ristning og kogning fik en meget bedre drik – kaffe! Continue reading

En verden af espresso og espressomaskiner

Featured


Kaffen er blevet en vigtig del af vores kultur. Men kaffe er ikke længere nødvendigvis bare en kop sort kaffe, med en valgfri sukker og mælk. Med espresso, er kaffen kulturen, som vi kender den blevet revolutioneret med utallige variationer. Espresso er lige så meget en kaffekultur, som det er er en kunstart, og den er base for alle vores elskede kaffetyper.

Mange private og små virksomheder vil gerne købe deres egen espressomaskine til at eksperimentere, indtil de kan lave deres egen ultimative kaffe, eller for at have adgang til “rigtig kaffe” på jobbet. En masse penge og tid bliver investeret i disse maskiner, og har du en gang brygget din egen perfekte espresso, så er sandsynligheden meget lav for du går tilbage til almindelig kaffe. Vi er simpelthen ikke længere tilfreds med en kop sort kaffe.

For at blive en Barista kræver det uddannelse og erfaring – den perfekte kop kaffe er ikke noget, man lærer at lave på en time eller to, men det er en færdighed, som man kan forsøge at erhverve i en menneskealder. Du kan endda konkurrere i kaffebrygning, men så skal man have en lang erfaring bag sig.